Klantvraag: maak de vloer blijvend duurzaam, naadloos, gemakkelijk te onderhouden en geschikt voor intensief gebruik. Wij willen een vloer hebben die eenvoudig te reinigen is en nog lang zijn kleur behoudt.
Projectomschrijving KLM Nederland
KLM Nederland heeft ons gevraagd een nieuwe polyurethaan gietvloer te leveren voor alle kantoorruimtes en epoxy gietvloeren voor diverse werkplaatsen in het gebouw. Belangrijk was in dit geval de opleveringstermijn van de vloer, de KLM eiste een zeer strakke uitvoeringsplanning. Na zorgvuldig overleg en uitleg over onze producten en service, koos de KLM voor een 100% duurzame alifatische PU gietvloer voor de kantooromgeving.
Productomschrijving PU Gietvloer
PU gietvloeren worden steeds vaker alifatisch uitgevoerd. De bestanddelen van dit type product zijn a-polair, wat zoveel wil zeggen dat ze niet reageren met water en daardoor niet snel verontreinigen of verbindingen aangaan met andere vloeistoffen. Ook is dit type gietvloer veel beter bestand tegen UV-straling en zal het verkleuringsproces een stuk langzamer gaan. Garantie bieden op verkleuring is daarom eigenlijk alleen mogelijk bij alifatische PU gietvloeren. Een sterk verkleurende gietvloer is bijna altijd aromatisch. Welke PU coating ook uiteindelijk op de gietvloer wordt aangebracht, het product zal sneller verkleuren of vergelen door de mindere kwaliteit vulstoffen. Waarom hebben we geen PU gietvloer gebruikt in de werkplaatsen? Omdat epoxy gietvloeren prima functioneren als slijtvaste gietvloeren voor ruimten waar verkleuring niet zo belangrijk is. Bovendien is een epoxy gietvloer een flinke fractie goedkoper per m2 dan een alifatische PU gietvloer.
Uitvoering PU gietvloer en epoxy gietvloer
Na inspectie van de ondergrond ging ons uitvoeringsteam accuraat aan het werk. We zijn begonnen met het aanbrengen van een laag hechtprimer. Na uitdroging van deze laag kon worden begonnen met het aanmaken van gietmengsel voor de kantoren. Belangrijk hierbij is ervoor te zorgen dat niet teveel mengsel in één keer wordt aangemaakt, zodat de substantie niet te snel uitdroogt. Het mengsel bestaat uit het polyurethaanproduct en een harder. Deze worden in korte tijd bij elkaar gevoegd onder veilige werkcondities. Ventilatie van de ruimte is hierbij belangrijk, maar ook veiligheidskleding en maskers komen hierbij goed van pas. Na het aanbrengen van het mengsel met een vlakspaan, moet de gietlaag eerst een paar dagen goed uitdrogen. Pas daarna kan worden begonnen met de uiteindelijke toplaag, een hoogwaardige PU-coating die de vloer extra beschermt tegen UV en slijtage. Deze wordt aangebracht met speciale rollers in kruiselings verband zodat de coating egaal wordt aangebracht.
Kwaliteitscontrole en nazorg
Na droging van de uiteindelijke topcoating werden de vloeren nogmaals geïnspecteerd. Kleine onvolkomenheden worden weggewerkt met roller en coating. Ook kijken we met speciale apparatuur of de laagdikten overal egaal zijn aangebracht.